Efficiënte & veilige lenteschoonmaak: zo pak je het aan

Misschien doe je het omdat je ouders het deden, misschien heb je zo je eigen redenen. Mogelijk doe je op de eerste zonnige dag van het jaar liever iets heel anders. Feit is: een lenteschoonmaak houden heeft zo z’n voordelen. Lees onze tips voor een efficiënte, veilige ‘grote kuis’.

Deel op Facebook Twitter LinkedIn

4 redenen om jaarlijks de ‘grote kuis’ te doen

Waarom houden we eigenlijk een lenteschoonmaak? Is dat nog wel van deze tijd? Of doen we het alleen uit traditie?

Toen mensen nog massaal hun woningen verwarmden met open haarden, hout- en kolenkachels was een ‘grote kuis’ echt nodig, zodra het koude seizoen achter de rug was. Grondig verluchten en alle stof en roet wegpoetsen was daarbij de boodschap. En in één beweging namen ze ook de rest van het huis eens flink onder handen.

Vandaag zal je wellicht niet meer om die reden een lenteschoonmaak in je agenda plannen. Maar we zien wél nog altijd voordelen aan een jaarlijkse dag poetsen tot alles – maar dan ook alles – blinkt.

Proper huis, gezond huis

De luchtkwaliteit in je woning heeft er baat bij dat je regelmatig grondig ventileert. Zeker wanneer jij of een van je huisgenoten gevoelig zijn voor stof of allergenen. Door eens per jaar extra stevig te poetsen, met speciale aandacht voor verborgen hoekjes, voegen en kieren, verdwijnen bovendien alle mogelijke schimmels en andere ziekmakers uit je leefomgeving.
Bijkomend gezondheidsvoordeel: het schoonmaken zelf is een stevige work-out! Je verbrandt aan de lopende band calorieën, de badkamer poetsen zou op dat vlak de koploper zijn.

Besparen

Wist je dat stofvrije toestellen minder energie verbruiken? Reinig filters en ventilatieopeningen van je koelkast, wasmachine, stofzuiger … Dan gaan ze ook nog eens langer mee. Ook je ventilatiesysteem draait weer op volle kracht na een jaarlijkse opfrisbeurt.

Frisse start

Je neemt afscheid van wat je niet meer nodig hebt, geeft alles een plaats en maakt ruimte voor nieuwe dingen. Letterlijk én mentaal.

Brandveiligheid

Stof en elektriciteit kunnen een licht ontvlambare combinatie zijn. Terwijl je poetst, veeg je dus de ene na de andere mogelijke brandhaard weg. Verderop vind je een checklist van de apparaten die tijdens de lenteschoonmaak een controle kunnen gebruiken.

Maar misschien hoef je het helemaal niet zo ver te zoeken. Denk maar aan hoe heerlijk het voelt om tijdens de ‘grote kuis’ spullen terug te vinden die je al lang verloren waande ...

Lenteschoonmaak: denk zeker hieraan

Efficiënter poetsen met een stappenplan

  1. Opruimen! Zet 3 grote dozen klaar: een voor wat niet meer bruikbaar is (recyclagepark), een voor wat anderen nog kunnen gebruiken (kringloopwinkel) en een voor spullen die elders in huis een plaats moeten krijgen.

  2. Afstoffen. Begin bovenaan, in de hoeken van het plafond en bij de plafondverlichting, zo doe je geen dubbel werk. Wil je ook de gordijnen of de hoezen van het salon wassen of stomen, neem die dan nu af, want ook dit maakt veel stof. Verplaats daarna alle meubels.

  3. Tijd voor het échte poetsen. Werk ook hier van boven naar onder: verlichtingsarmaturen, deurposten, bovenkanten van kasten, tafels en vensterbanken, dan pas de binnenkant van de kasten, de toestellen … en als laatste de vloer. Met een allesreiniger-spray en microvezeldoek maak je ook deuren en muren weer spic en span.

Om het overzichtelijk te houden – want de tijd tikt zo weg – kan het handig zijn om deze huzarenklus in hapklare brokken te kappen. Moet alles wel in één dag gebeuren? Heeft élke ruimte in huis een even grondige poetsbeurt nodig? Wat is per kamer hét belangrijkste voor jou om aan te pakken?

Checklist: toestellen die woningbrand kunnen veroorzaken

Zoals je hoger al las, doe je er goed aan om elk toestel jaarlijks grondig stofvrij te maken. Controleer ook alle kabels, verlengsnoeren en opladers op beschadigingen, want zelfs het kleinste vonkje of een kortsluiting kan een woningbrand aansteken.

Daarnaast verdienen deze apparaten extra aandacht, je maakt ze het best vaker dan één keer per jaar schoon:

  • Wasdroger: oververhitting, verstopping van de afvoerslang, een geblokkeerde afvoer voor de hete lucht … je droogkast kan op verschillende manieren brand veroorzaken in huis. Reinig dus na elk gebruik de filters, stop er geen stoffen in die er niet in horen en zorg voor vrije ruimte rond het toestel. Extra tip: installeer een rookdetector in de ruimte waar je wasdroger staat.

  • Ventilatiesysteem: zo’n systeem zuigt lucht aan om die te verversen en vangt daardoor ook vuil, stof en kleine insecten op. Wacht je te lang om de filters en ventilatieopeningen schoon te maken, dan kan ook daar brand ontstaan.

  • Dampkamp: dit toestel vangt vet op en bevindt zich vlak bij de hitte van het fornuis en de oven. Opnieuw een riskante combinatie, die je makkelijk kan voorkomen door de filters onder handen te nemen met een vetoplossend sopje.

  • Broodrooster: je hoeft maar één boterham wat te lang te roosteren en je hele huis ruikt aangebrand … Let dus op met de kruimels die onder in de toaster blijven liggen: die zijn kurkdroog en vatten makkelijk vuur.

  • Schoorsteen: dit is geen toestel in de strikte betekenis, maar toch het vermelden waard. Laat jaarlijks (liefst vóór de winter) de schoorsteen vegen door een specialist.
  • Rookdetectoren en koolmonoxidemelders: last, but zeker not least! Maak je rookmelders stofvrij en check of ze het nog doen

Producten

Brand

Onze KBC-woningpolis dekt meer dan alleen brandschade. Met een brandverzekering of woonverzekering ben je beschermd tegen de financiële risico’s bij schade aan je woning én inboedel.

Brand & andere risico's

Deze verzekering gaat verder dan een brandverzekering. Bij brand, vandalisme of storm zijn je roerende en onroerende goederen beschermd.

Veilig poetsen met chemische producten

Wist je dat je voor veel klusjes helemaal geen straf chemisch spul nodig hebt? Met schoonmaakazijn, heet water en zuiveringszout krijg je al veel voor elkaar.

Vind je huishoudproducten met chemicaliën toch nodig, wees dan erg voorzichtig. Ongeveer een kwart van de ongevallen in huis zijn vergiftigingen met zulke producten. Daarom:

  • Lees altijd de gebruiksaanwijzing, volg ze nauwgezet op en draag handschoenen.

  • Meng nooit producten, er kunnen gevaarlijk giftige gassen ontstaan.

  • Doe nooit huishoudproducten in drankflessen.

  • Bewaar ze ver buiten het bereik van nieuwsgierige kinderhandjes en -mondjes.

Gaat er toch iets mis? Dan zit het Antigifcentrum maar één telefoontje ver: bel 070 245 245.

Natuurlijk hopen we dat het nooit zover hoeft te komen! We zitten graag eens met je samen om te bekijken welke voorzorgen je in jouw huis nog kunt nemen om je lenteschoonmaak 100% veilig te maken.

 Maak een afspraak