Heb ik een verzekering nodig voor mijn speed pedelec?

De speed pedelecs zijn, net als elektrische fietsen, niet meer uit het straatbeeld weg te denken. De markt breidt dan ook snel uit met talloze varianten. Helaas gaat deze toename in het gebruik van elektrische fietsen gepaard met een toename aan verkeersincidenten.

Deel op Facebook Twitter LinkedIn

Waar de wet een duidelijk kader heeft omschreven omtrent een helm en rijbewijs voor bepaalde modellen, heerst er heel wat onduidelijkheid als het aankomt op de al dan niet verplichte verzekering.

Welk onderscheid wordt er gemaakt tussen e-bikes?

Het al dan niet autonoom kunnen rijden is vanzelfsprekend een cruciaal element om de verschillende modellen in te delen. Enerzijds zijn er e-bikes waar de hulpmotor altijd een aandrijfkracht is, anderzijds heb je e-bikes waar de motor enkel trapondersteuning biedt wanneer je als fietser actief meetrapt.

In dat eerste geval is het vrij simpel. Deze autonoom rijdende e-bikes vallen onder ‘gemotoriseerde vervoersmiddelen’ en daar heb je uiteraard een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA) voor nodig. Deze verzekering vergoedt dan de schade die je eventueel zou berokkenen aan derden.

Wat met speed pedelecs?

Het verschil tussen een speed pedelec en een elektrische fiets, beide niet-autonoom rijdende e-bikes, ligt bij de snelheid. Waar een elektrische fiets dankzij de motorische ondersteuning een maximale snelheid haalt van 25 kilometer per uur, ligt dit voor de speed pedelec op 45 kilometer per uur.

Als een speed pedelec niet sneller dan 25 kilometer per uur kan zonder te trappen, is hier geen aparte verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid voor nodig. In dit geval een aparte verzekering afsluiten, gebeurt dan ook maar zelden. Je kan als gebruiker namelijk beroep doen op de familiale verzekering wanneer er sprake is van een schadegeval of indien je voor de politierechtbank voorkomt.

Een belangrijke kanttekening is wel dat niet alle familiale verzekeringen hiervoor tussenkomen. Ga zeker na bij je verzekeraar of dit voor jou zo is.

Waarom bij KBC Verzekeringen een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid afsluiten?

Verzeker je fiets in omium. Voor het verzekeren van beschadiging en diefstal kan je terecht in de KBC-Polis voor je fiets (NC-SIS). In deze polis zit automatisch een fietsbijstand vervat. Er wordt voor deze fietsen een zeer concurrentieel tarief gehanteerd, ongeacht het verzekerde bedrag.

Bereken de kost van je boete

Heb je onlangs zelf een verkeersovertreding begaan, dan kan je aan de hand van de gratis en volledig vrijblijvende boetecalculator je eigen boete berekenen op

https://www.kantoorkiekens.be/tools/boetecalculator

 Maak een afspraak