Na een verkeersongeval wordt er steeds gekeken welke partij aansprakelijk was. Het is namelijk die persoon die zal moeten instaan voor de kosten van het ongeval. Maar op welke vergoeding heb je nu eigenlijk recht als je slachtoffer bent?
De sporen van een lichamelijk letsel draag je mee in alle facetten van het dagelijks leven. De lichamelijke letsels worden onderverdeeld in drie categorieën:
- Persoonlijke ongeschiktheid: dit handelt over de zaken die een hindernis vormen in het dagelijks leven. We denken aan pijn, angst of het niet meer kunnen uitoefenen van je hobby’s.
- Huishoudelijke ongeschiktheid: hier spreken we over het niet meer kunnen uitvoeren van de huishoudelijke taken zoals wassen, koken of schoonmaken.
- Economische ongeschiktheid: niet meer de mogelijkheid hebben om jouw professionele activiteit uit te voeren, valt hieronder.
Deze onderverdeling wordt nog eens opgesplitst in tijdelijke en blijvende ongeschiktheid.
Op welk bedrag heb ik recht na een ongeval?
Een arts onderzoekt jouw letsels en drukt de ongeschiktheid uit in percentages per categorie. Dit vormt de basis van de berekening om tot het exacte bedrag te komen waar je recht op hebt. Uiteraard spelen factoren als leeftijd en gezinssituatie een belangrijke rol.
Concreet: De arts noteert een blijvende ongeschiktheid van 4%. Gebaseerd op de forfaitaire berekeningsmethode van de indicatieve tabel heeft het slachtoffer recht op 750 euro per procent blijvende ongeschiktheid. Hierdoor komt het bedrag dat zal worden ontvangen op 3.000 euro
Waarmee wordt er nog rekening gehouden na een ongeval?
Naast bovenstaande zijn er ook specifieke schadeposten die in sommige situaties relevant zijn. We spreken dan over esthetische, seksuele of genoegenschade. Het is zeer belangrijk dat je je steeds goed laat informeren over jouw specifieke situatie.
Tot slot kan je uiteraard ook vergoeding bekomen voor de kosten die je hebt gemaakt (medische kosten, verplaatsingskosten, kledijschade, administratiekosten…).
Waarom bij KBC Verzekeringen je autoverzekering afsluiten?
KBC garandeert ruime waarborgen en prestaties. Dat is al meerdere malen bevestigd door onafhankelijke consumentenorganisaties. Zo betaalt KBC de schade wanneer de persoon die in fout is geen geld heeft om dat te doen. Ben je daarnaast niet tevreden over de herstelling van je wagen en is er discussie over de factuur? Ook dan is KBC er om je verder te helpen. Voor meer details kan je contact opnemen met ons kantoor.
Heb je na het lezen van dit artikel vragen over je autopolis of wens je meer info over een fietsverzekering? Contacteer ons dan vrijblijvend voor meer info.
Verzeker elk voertuig tegen elk risico. Niet alleen je auto, brommer of motor komen in aanmerking. Ook je boot, quad, caravan of lichte vracht kan je bij KBC verzekeren.