Wat bij onenigheid na een verkeersongeval?

Je hebt net een ongeval gehad waarbij je meent recht te hebben op een schadevergoeding, maar de tegenpartij is het niet met jou eens. Hoe reageer je het best en aan welke zaken moet je zeker denken?

Deel op Facebook Twitter LinkedIn

Een situatie waarbij twee partijen het oneens zijn over wie nu welke schuld draagt, komt vaker voor dan je zou denken en kan heel wat frustratie en andere onaangename gevolgen met zich meebrengen.

Wat doe ik wanneer ik betrokken ben bij een verkeersongeval?

De verkeerswet voorziet een te volgen leidraad. Al is de procedure wel enigszins anders als er sprake is van louter materiële schade, dan wel een letsel.

Uiteraard is het in eerste instantie de bedoeling om eventuele gewonden te helpen. Dit is zelfs de plicht van alle betrokken partijen.

De volgende stap, en ook die is gemeenschappelijk voor alle ongevallen, verplicht alle partijen ertoe om ter plaatse te blijven en de nodige vaststellingen te doen. In het geval er geen overeenstemming kan bereikt worden, moet een bevoegd ambtenaar deze vaststellingen doen.

Een logisch gevolg na het niet vinden van een overeenstemming, is dus de politie te bellen zodat zij de vaststellingen komen doen. Een verslag dat door de politie wordt opgesteld, heeft als voordeel dat de verzekeringsmaatschappijen een objectief document hebben dat niet wordt beïnvloed door de perceptie van de betrokken partijen.

Contacteer getuigen en maak foto’s

Ook getuigen spelen een cruciale rol bij een verkeersongeval. Het is dus steeds raadzaam om na te gaan of er mensen het ongeval hebben gezien en om hen te vragen een verklaring tegenover de politie af te leggen.

Een andere belangrijke tip die soms over het hoofd wordt gezien, is het nemen van foto’s. Dit kan opnieuw een grote hulp zijn voor je verzekeringsmaatschappij en/of advocaat om een beter beeld te krijgen van wat er is gebeurd. Op die manier kunnen zij de verantwoordelijkheid voor het ongeval en de financiële gevolgen die eruit voortkomen nauwgezetter bepalen.

Tenslotte geven we nog graag mee dat, in het geval van een onenigheid, jouw woord niet waardevoller is dan dat van de tegenpartij. Het zijn net dan de objectieve elementen van de situatie die de balans in de ene of de andere richting kunnen doen doorslaan.

Wees steeds voorzichtig en geloof niet te snel mensen op hun woord. Zeker niet wanneer zij mogelijks schuld dragen.

Waarom bij KBC Verzekeringen je autoverzekering afsluiten?

KBC garandeert ruime waarborgen en prestaties. Dat is al meerdere malen bevestigd door onafhankelijke consumentenorganisaties. Zo betaalt KBC de schade wanneer de persoon die in fout is geen geld heeft om dat te doen. Ben je daarnaast niet tevreden over de herstelling van je wagen en is er discussie over de factuur? Ook dan is KBC er om je verder te helpen. Voor meer details kan je contact opnemen met ons kantoor.

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over je autopolis of wens je meer info over een fietsverzekering? Contacteer ons dan vrijblijvend voor meer info.

Verzeker elk voertuig tegen elk risico. Niet alleen je auto, brommer of motor komen in aanmerking. Ook je boot, quad, caravan of lichte vracht kan je bij KBC verzekeren.

 Maak een afspraak